სოკოების შესახებ, მომზადება და განსხვავება |
გამარჯობა, სტუმარო ( შესვლა | რეგისტრაცია )
|
სოკოების შესახებ, მომზადება და განსხვავება |
![]()
პოსტი
#1
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
კალმახი და სოკო (კალმახა სოკო არ გეგონოთ) სოკო: მაგ. ქამა ან მიქლიო ან მჭადო(წვრილად დაჭრილი) ტაფაზე კარაქში ხახვთან ერთად მოვთუშოთ ცოტა მწვანილები დავუმატოთ, მომზადების შემდეგ კალმახს მუცელი ამოვუვსოთ და ბამბის ძაფით ამოვკეროთ, იგივე ცხიმში ვწვავთ კალმახს ორივე მხრიდან. ნუ მარილი და წიწაკა თქვენი გემოვნებით.
|
|
|
![]() |
![]()
პოსტი
#2
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
|
|
|
![]()
პოსტი
#3
|
|
![]() ნამდვილი მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 8,362 რეგისტრ.: 5-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
შალვა
სოკოც კარგი თემაა და ის პოსტი აქეთ გადმოვიტანე თუ წინააღმდეგი არ ხარ, მგონი საინტერესო გამოვა კალმახას მომზადება ჩემებურად ვიღებ იმდენ სოსკოს რომ ტაფა გადაივსოს და ვშუშავთ კარაქში ან ერბოში, თავის ზეთს რომ გამოუშვბს და კარგად ჩაიშუშება ვამატებ ბლომად ქინძს და წვრილად დაჭრილ მწვანე ხავს, მერე 2 სავსე ს.კ. არაჯანი და 1 ს.კ. გატარებული ნიგოზი მარილი და წიწაკა გემოვნებით, მე პირადად სქლად დაფქვილი წიწაკა მომწონს მოკლედ რომ მოიშუშება, შუშხუნავე ჭამეთ თონის პურით პირდაპირ ტაფიდან ხელებით...... |
|
|
![]()
პოსტი
#4
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
შარშან გახსოვთ ბევრი ადამიანი(ბავშვებიც) მოიწამლა რიკოთზე და ხაშურში ნაყიდი ჩემთვის ყველაზე გემრიელი ნიყვისგან, რაღაც პანიკასავითაც კი იყო, ნიყვი შარშან ე. წ. სეზონის დასაწყისში ძალიან ცოტა იყო და არც არავინ არ მოწამლულა(მე არ გამიგია)იმ შემოდგომის ბოლოს კი უცნაური ამინდები წამოვიდა და გადაყვითლებული იყო ბლომად მოსული, გასაყიდათ გამოტანილი ნიყვით რიკოთის და ჭერათხევის უღელტეხილები, ვისაც არ ეზარებოდა ყველა ყიდულობდა ნიყვს ისინიც ვისაც სოკო მანამდე ნაჭამიც არ ჰქონდა. მოწამლის მიზეზები შეძლება ყოფილიყო:
1. სოკო !ყოველთვის! ახალ დაკრეფილი უნდა იყოს (დიდი რაოდენობით მოსვლის დროს რეალიზაცია დაბალია, და ხშირად 2-3 დღის წინ მოკრეფილი სოკო იყიდება) 2. ნიყვს მომზადებისას არ უნდა დააკლდეს ხარშვა(შეწვა) არც გადამეტება არის კარგი, 3. მომზადებული კერძის(სოკო) მეორე დღეს ჭამა არ შეიძლება. 4. რამოდენიმეჯერ გაცხელება არ არის რეკომენდირებული, 5.კარგად გამდინარე წყალში გარეცხვა ალბათ ყველამ ვიცით, 6.და მთავარი, თუ ვერ ცნობთ სოკოს ნუ უსმენთ გამყიდველის ზღაპრებს რომელიმე სოკოს უვნებლობაზე (თუმცა ასეთი სოკოს ჯიშები არსებობენ, ზოგიერთი უმათაც იჭმება, მაგრამ ყიდვის დროს შემთხვევით გამყიდველსაც შეიძლება გაეპაროს მსგავსი შხამიანი) გიყვებათ, 7.ბავშვებს ძილის წინ(საღამოს)არ აჭამოთ!!!! ვერცხლის კოვზით გასინჯვა ბლეფია, აბა გასინჯე ამ კოვზით უწყინარი ვარყა სოკო გააშავებს ეგრევე, სოკოს ჭამის შემდეგ ყველის (ვითომდა მოწამვლის საწინააღმდეგოდ)ჭამაც მხოლოდ თვით დამშვიდებაა, თუ ძალიან გიყვართ სოკოს კერძი და ვერ ცნობთ იყიდეთ სათბურის ქამა, ნუ რა ვუყოთ რომ საპნის გემო აქვს სამაგიეროთ წყნარად იქნებით. |
|
|
![]()
პოსტი
#5
|
|
![]() ნამდვილი მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 8,362 რეგისტრ.: 5-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
მართალი ხარ, სათბურის ყველას ჯობია თუ ცნობა არ იცი, მე ვცნობ რაჭაში 6-7 ჯიშის სოკკოსმაგრამ მაინც სულ ყურადრებით ვარ,
ზოგი ძალიან გავს ერთმანეთ და ძნელი გასარჩევია, უმათ ჩვენთან მჭადოს ვჭამთ, მაგრამ იმ შემთხვევაში თუ ტყეში ვარ და სხვა არაფერი არ არის |
|
|
![]()
პოსტი
#6
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,830 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: poti ![]() |
მე ასეთი რაღაცა მითხრეს რაჭაში : არარსებობს საქართველოში სოკო რომელსაც 2 ჯერ მოხარშავ და წყალს გამოუცვლი ,ის მერე მიირთვა და მოგწამლოს!
|
|
|
![]()
პოსტი
#7
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,127 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
ხახვთან ერთად მოხარშე და ლურჯი ფერი თუ გადაიკრა ხახვმა ესეიგი მომწამლავია და უნდა გადაყარო(ეს ყოველ შემთხვევისთვის რომ აუტკივარი თავი არ აიტკივო, თორე დაგეწყება მერე მოლანდებები
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#8
|
|
![]() ნამდვილი მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 8,362 რეგისტრ.: 5-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
ჩიქო
ეგ არის შეცდომითი დამკვიდრებული მცნება, ხახვი არაფერ შუაშია გინდა ფერი შეიცვალოს და არც ვერცხლის კოვზი, ანუ ეგეთ აფსურდებით არ იხელმძღვანელოთ, ხახვი შეიძლება არ დაშავდეს მაგრამ სოკო მაინც მოგწმლავს |
|
|
![]()
პოსტი
#9
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,127 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
არა ვიტო სწორია და თან როგორი სწორი, მე ერთი სოკო შხამიანი ჩავაგდე და დანარჩენი კარგი სოკო და გაამართლა, მამაჩემი აგრონომია და სოკოებშიც მაგრა ერკვევა,ასე რო რავიცი
|
|
|
![]()
პოსტი
#10
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
|
|
|
![]()
პოსტი
#11
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
|
|
|
![]()
პოსტი
#12
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,217 რეგისტრ.: 20-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: თბილისი ![]() |
მე მაქვს სოკოსა და კალმახის ჩემებური მომზადებისწესი
კალმახს ვიღებთ, და ვჭრით გვერდიდან, ვიღებთ შიგანს და ვაცლით ფხას (რთული არ გეგონოთ) მერე ვიღებთ ქამა სოკოს(უკეთესია თუ ბანკის არ იქნება) ვჭრით და ნახევარზე ცოთა ნაკლებად ვავსებთ თევზის შიგგარს, უსმევთ ცოტა მაიონეზს, და მერე ვახეხავთ სულგუნს, ვდებთ დუხოვკაში გაცხელებულ და ზეთდასხმულ ჯარონაზე, რომ გამოვიღებთ მოვაყაროთ წვრილად დაჭრილი ოხრახუში, უხდება თეთრი მშრალი ღვინო ხო სულ დამავიწყდა რა თქმა უნდა მარილი გემოვნებით ![]() ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#13
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
მე მაქვს სოკოსა და კალმახის ჩემებური მომზადებისწესი კალმახს ვიღებთ, და ვჭრით გვერდიდან, ვიღებთ შიგანს და ვაცლით ფხას (რთული არ გეგონოთ) მერე ვიღებთ ქამა სოკოს(უკეთესია თუ ბანკის არ იქნება) ვჭრით და ნახევარზე ცოთა ნაკლებად ვავსებთ თევზის შიგგარს, უსმევთ ცოტა მაიონეზს, და მერე ვახეხავთ სულგუნს, ვდებთ დუხოვკაში გაცხელებულ და ზეთდასხმულ ჯარონაზე, რომ გამოვიღებთ მოვაყაროთ წვრილად დაჭრილი ოხრახუში, უხდება თეთრი მშრალი ღვინო ხო სულ დამავიწყდა რა თქმა უნდა მარილი გემოვნებით ![]() ![]() ვაააა! პროფესორრ! მაგარია! |
|
|
![]()
პოსტი
#14
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
გრიზლი
ეს სოკო ახსენე ერთ_ერთ თემაში, ტრუფელი სუპერ დელიკატესად ითვლება მთელ მსოფლიოში ფასიც შესაბამისი აქვს, მე მაქვს ჟურნალ ვაკრუგ სვეტასს ნომერი სადაც დაწვრილებით არის აღწერილი მისი ძებნა, როგორ ტყეებში მოიპოვებენ, როგორ გეშავენ ძაღლებს(ღორებსაც), არ ვიცოდი თურმე რუსეთში და ბელორუსიაში ეკატერინე დიდის დროს უზარმაზარი რაოდენობით ხდაებოდა ამ სოკოს მოძიება, საფრანგეთის გარდა ამ სოკოს პოულობენ იტალიაში , საბერძნეთში, ხორვატიაში, ბუნებრივი პირობები ამ სოკოს გავრცელებისთვის საქართველოში საუკეთესოა (რუსეთს და ბელორუსს ნაღდად ვჯობივართ) თუ დაგაინტერესათ ამ თემამ ფოთიდან დაბრუნების შემდეგ, მოვძებნი ჟურნალს ძირითადებს გადავთარგმნი და დავდებ, რაიცი იქნება ვნახოთ ჩვენ !ფოთლოვან! ტყეებში ეს სოკო(2 სახისაა: შავი და თეთრი.) და გამოვიყვანოთ ქვეყანა კრიზისიდან ![]() ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#15
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,127 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
შალვა
ეგ ძაღლებით რო მიწაში ეძებენ ის სოკოა ხოო? ვიცი ვუყურე დისქავერზე,მაგარი გემრიელი ყოფილა თურმეეეეეე ![]() ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#16
|
|
![]() ნამდვილი მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 8,362 რეგისტრ.: 5-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
ტრუფელზე რაც ვიცი ის არის რომ რესტორნებში ფასებს გრამებით აწესებენ, მოფერებით ოქროს ადარებენ, იმდენათ თხელ ნჭრებათ მოდის რომ სიფრიფანა ქაღალდივით არის, გემოს ამბავი ნაღდად არ ვიცი მაგრამ ფასი მგონია რომ რთულად მოპოვების მიხედვით ისაზღვრება, თორე შეიძლება საერთოდ არ იყოს გემრიელი, რამდენადაც მახსოვს (შეიძლება მეშლება) შავი ტრუფელი ბევრად ანუ რამოდენიმეჯერ უფრო იაფია ვიდრე თეთრი, ძაღლებით ეძებენ, სპეციალური ფრანგული ტერიერებია რომლებიც მაგისთთვის არიან განკუთვნილები, სოკო ფორმით კარტოპილსგავს და ეგრევე მიწაში იზრდება, ყველა ძალიან ფასობს შვეიცარიული ალპების ტრუფელი.
ეს ყველაფერი ბავშვობიდან მახსოვს, რამდენად სწორედ არ ვიცი |
|
|
![]()
პოსტი
#17
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
აუცილებლად დავდებ, ეხლა გამახსენდა რომ სექტემბერ ოქტომბერში ეძებენ მიწაში, სხვადასხვა ნიშნებით, მაგ, სადაც სოკოა წვრილი ქინქლა ტრიალებს იმ ადგილზე, ზომით ბარდას მარცვლის ზომიდან 500- 800 და მეტ(იშვიათად)გრამიანებსაც პოულობენ , მოკლედ კარგად არის იმ ჟურნალში დალაგებული ყველაფერი, თორემ ინტერნეტში ყველაფერს მოძებნი კაცი, ზეგ იქნება ყველაფერი.
|
|
|
![]()
პოსტი
#18
|
|
![]() ნამდვილი მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 7,706 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: თბილისი ![]() |
შალვა ეგ ძაღლებით რო მიწაში ეძებენ ის სოკოა ხოო? ვიცი ვუყურე დისქავერზე,მაგარი გემრიელი ყოფილა თურმეეეეეე ![]() ![]() უფრო ეფექტურია ღორებით ძებნა, (ნოსო არ მყავს გვერდზე ![]() "კ სტატი" ვინმემ ხომ არ იცით რაიმე ინტერნეტ რესურსი შხამიან და ვარგის სოკოებზე. 100%-იანი ინფორმაცია რომ იდოს მათ განსხვავებებზე და რომ იხელმძღვანელოს კაცმა სოკოს შეგროვებისას, თორემ ნამეტანი ვერიდები ამ აქტივობას... |
|
|
![]()
პოსტი
#19
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,217 რეგისტრ.: 20-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: თბილისი ![]() |
გრიზლი ეს სოკო ახსენე ერთ_ერთ თემაში, ტრუფელი სუპერ დელიკატესად ითვლება მთელ მსოფლიოში ფასიც შესაბამისი აქვს, მე მაქვს ჟურნალ ვაკრუგ სვეტასს ნომერი სადაც დაწვრილებით არის აღწერილი მისი ძებნა, როგორ ტყეებში მოიპოვებენ, როგორ გეშავენ ძაღლებს(ღორებსაც), არ ვიცოდი თურმე რუსეთში და ბელორუსიაში ეკატერინე დიდის დროს უზარმაზარი რაოდენობით ხდაებოდა ამ სოკოს მოძიება, საფრანგეთის გარდა ამ სოკოს პოულობენ იტალიაში , საბერძნეთში, ხორვატიაში, ბუნებრივი პირობები ამ სოკოს გავრცელებისთვის საქართველოში საუკეთესოა (რუსეთს და ბელორუსს ნაღდად ვჯობივართ) თუ დაგაინტერესათ ამ თემამ ფოთიდან დაბრუნების შემდეგ, მოვძებნი ჟურნალს ძირითადებს გადავთარგმნი და დავდებ, რაიცი იქნება ვნახოთ ჩვენ !ფოთლოვან! ტყეებში ეს სოკო(2 სახისაა: შავი და თეთრი.) და გამოვიყვანოთ ქვეყანა კრიზისიდან ![]() ![]() კი ეგ ღორით და ძაღლით ეძებენ მაგას, კიდევ არის რაღაც მაგის მოძებნის წესი, ალპების არის საუკეთესო, უაზროდ ძვირი ღირს, მე მყავს თანამშრომელი რომელიც სოკოების პროფესორია რა ესე ვთქვათ, წარმოშვებით რაჭიდანაა, იმას ააქვს დაჩემებული რომ ეგ ძაღლი ან ღორი მინდაო ჩამოვიყვანოო, როგორც თვითონ მითხრა რაღაც სპეციფიური დაგეშვა უნდაო, და გული მიგრძნობს რომ რაჭაში უეჭველად უნდა იყოსოოოოოოოოოოო, ასე იძახის, ისე მე მაგის არაფერი არ გამეგება, ერთხელ კი მაქვს სტრასბურგში ეგ სოკო ნაჭამი ოფიციალურ ვახშამზე დიდი პატივისცემით მოგვართვეს, იმდენი რაგაცა ეყარა ზედ რომ მისი გემო კარგად ვერც გავიგე, კი გამრიელი იყო მაგრამ რომ ვთქვა აუ ეს რა ვჭამეო ეგეთი ნაღდად არ არის, მე პირადად სოკოებში ნიყვს არაფერი არ მირჩევნია Трюфель Материал из Википедии — свободной энциклопедии У этого термина существуют и другие значения, см. Трюфель (значения).? Трюфель Научная классификация Царство: Грибы Отдел: Аскомицеты Подотдел: Pezizomycotina Класс: Pezizomycetes Порядок: Пецицевые Семейство: Трюфелевые Род: Трюфель Латинское название Tuber P.Micheli ex F.H.Wigg. 1780 Трю́фель (от нем. Trüffel; лат. Tuber) — род сумчатых грибов с подземными клубневидными мясистыми плодовыми телами из порядка пецицевых (Pezizales). К настоящим трюфелям относятся съедобные виды, считающиеся ценными деликатесами. «Трюфелями» называют и другие грибы с похожими плодовыми телами, например, из родов Choiromyces, Elaphomyces и Terfezia, среди них тоже есть съедобные, но ценятся значительно ниже, иногда они поступают в продажу как «фальшивый деликатес».Содержание [убрать] 1 Описание и экология 2 Виды 3 Практическое значение 3.1 Трюфели в парфюмерии 3.2 Другие трюфели 4 Литература 5 Ссылки 6 Примечания Описание и экология Растут в лесах как сапрофиты или образуют микоризу с корнями деревьев. Некоторые плодовые тела на разрезе по рисунку напоминают мрамор. Виды Tuber aestivum — Трюфель летний, или Трюфель чёрный русский Tuber brumale — Трюфель зимний Tuber gibbosum Tuber himalayensis — Трюфель гималайский Tuber magnatum — Трюфель итальянский, или Трюфель пьемонтский Tuber melanosporum — Трюфель перигорский, или Трюфель чёрный Tuber mesentericum Tuber oregonense — Трюфель орегонский Tuber sinensis — Трюфель китайский Практическое значение Настоящие трюфели съедобны. Наиболее ценятся трюфель перигорский, итальянский и зимний. В России встречается один вид[1] — трюфель летний (Tuber aestivum). Растут в дубовых и буковых рощах, главным образом в Южной Франции и Северной Италии, где он имеет большое промышленное значение. Имеют грибной вкус с привкусом глубокопрожаренных семечек или грецких орехов и сильный характерный аромат. Вода, если в неё опустить и продержать трюфель, приобретает привкус соевого соуса. Культивировать трюфели, в отличие от шампиньонов, так и не удалось. Трюфели ищут в диких рощах при помощи специально обученных поисковых собак и свиней, обладающих феноменально тонким нюхом. Самостоятельно под листвой можно обнаружить трюфель, заметив роящихся над ним мошек. Количество добываемых трюфелей из года в год сокращается. Если в начале XX века во Франции ежегодно собирали до 1000 тонн «черных алмазов кулинарии», то сейчас урожай удивительных грибочков не превышает 50 тонн. Трюфели в парфюмерии Итальянский концерн ISHI-Dafla Group изготавливает из трюфелей косметику. По утверждению фирмы, исследования показали, что несколько капель экстракта из трюфелей способны значительно сократить глубину морщин, подтянуть кожу и буквально растворить пигментные пятна. Другие трюфели Белый, польский, или троицкий трюфель (Choiromyces meandriformis) имеет плодовое тело со светлой мякотью, похожее по внешнему виду и размерам на картофель; растет в лесах Западной Европы, Украины, Белоруссии, встречается и в Московской области[2]. Съедобен. Среди так называемых степных трюфелей, «томболанов» (род Terfezia) тоже есть съедобные. Растут в Южной Европе, Северной Африке, Юго-Западной Азии — в Азербайджане и в Туркменистане. Иногда к трюфелям ошибочно относят несъедобные базидиальные грибы из рода Scleroderma (группа гастеромицетов), плодовые тела которых имеют вид округлых и продолговатых желтоватых клубней длиной 3-10 см; встречаются в лесах, парках; плодовые тела вначале плотные, внутри черноватые со светлыми прожилками, неприятно пахнущие; позднее их содержимое распыляется. ![]() ეს გახლავთ ასე ძვირადღირებული ტრუფელი მასალად გამოვიყენე ვიკიპედია სადღაც მაგ სოკოს ძებნის ვიდეოც მაქვს ნანახი და თუ ვიპოვებ ლინკსაც დავაგდებ |
|
|
![]()
პოსტი
#20
|
|
![]() ნამდვილი მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 5,041 რეგისტრ.: 19-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: rustavi ...internatebi ![]() |
![]() თრიუფელი თვითონ სოკოს სახელწოდებაში-triufeli არის რაღაც ფრანგული. ამ დასახელების საკმაოდ ძვირფასი და ცნობილი კამფეტიც გამოდის.შავი ტრიფელი მართლაც უძვირფასესი რამ რის.საფრანგეთში ამ სოკოს შემგროვებელი ერთ სეზონზე(შემოდგომიდან მარტის ჩათვლით),ადგილობრივთა თქმით სამი ძროხის მსაფასურს იღებენ. თვითონ ისინი ამ დელიკატესს გასასინჯადაც კი ვერ იმეტებენ,იმდენად ძვირფასია ის მათთვის. ტრიუფელის ღირსება-საუცხოო გემო და განსაკუთებული არომატია:,,ორიოდე სოკო საკმარისია,რომ ოთახში თავბრუდამხვევი და მადისაღმძვრელი სუნი დატრიალდეს. სურათებით და აღწერის მიხედვით შავი ტრიუფელი, მუქ ხორკლიან კარტოფილს წააგავს. ზომით თიხილისხელიდან ფორთოხლისხელამდე იყოს. ეს სოკო არც თუ ნაყოფიერ,ფხვიერ ნიადაგზე წაბლი,წიფლის,რცხილის,თელას, ვერხვის.დათხილის ბუჩქების ქვეშ იზდება, მაგრამ ტრიუფელს ყველაზე მეტად მაინც მუხნარი უყვარს. საფრანგეთში ტრიუფელი ღარიბ, მიტოვებულ ადგილებში ხელოვნურად გაშენებულ მუხის კორომების(თანამგზავრია).ის მაშინვე გამოცნდებახოლმე აქ და ამით თითქოს მადობას იხდის ტყის ნარგავების გაფართოებისათვის. ტრიუფელი-მიწისქვეშა სოკოა. თავის ადგილსამყოფელს ის მხოლოდ ნიადაგის ნაკლებად შესამცნევი ამობურცვით გასცემს.(მესამე ნადირობას)სოკოს შეგროვებას-მახვილი თვალი, ტყის ცოდნა, აუცილებელი ჩვევები და, რაღათქმაუნდა, იღბალიც სჭირდება, ტრიუფელის პოვნა საკმაოდ რთულია.გამოცდილი(მეტრიუფეკლე ები ამ სოკოს ბუზევით აგნებენ, ამ უკანასკნელთ მაცდული სურნელი იზიდავთ. ბუზები თუ აფრინდნენ, (მეტიუფელე) ახლო-მახლო ამობურცულ ადგილს ეძებს და ბრთიხალდ თხრის მას. მაგრამ ეს მეთოდი ნაკლებად ეფექტურია. ნუთუ ცხოველები გამოყენება არ შეიძლება სოკოზე ნადირობის დროოს? ასეთი კითხვა შემთხვევით ნამდვილად რ გაგიჩნდება ადამიანს, ტყის ველური ბინადარი-ირმები,გარეული ღორები, ციყვები, მაჩვები ხომ სიამოვნებით მიირთმევენ სოკოებს, ხოლო ნრაც შეეხება გარეულ ღორებს, მათ განსაცვიფრებული ყნოსვა აქვტ და ტრიუფელს 50 მეტრ მანძილზე ყნოისავენ. ისინი ადამიანებზე ადრე აკითხავენ მუხნარებს და ორმაგ (მოსავალს იღებენ) რკოსაც ახრამუნებე და ზედ დესერტად ტრიუფელს აყოლებენ. შინაურმა ღრუტუნებმა თავიანთი ველური წინაპრებისაგან ბევრი რამ დაკარგეს, მაგრამ ისინი სულაც არ არიოან(უტვინო) არსებანი, როგორც ეს საღორეში ჩანს. ეს ცხოველები საკმაოდ ჭკვიანები, მიხვედრიელბი არიან და მათი ტრიუფელზე (სანადიროდ დაგეშვა) არცთუისე ძნელი ყოფილა, ამიტომ სამხრეტ-აღმოსავლეთ საფრანგეთში სოკოს შემგროვებელი, რომელსაც თასმაგამობმული(ხრუშა) მიჰყევბა გვერძე-ცჰვეულებრივი ამბავია. მესოკოეები ერთგულ დახმარევბას ასე ამზადებენ. გამოცდილი მყიდველი მიდის მეღორესტნა რომელიც თავის გოწებს პატარაუბიდან ტრიუფელის სუნს აჩვევს. ღობის ძირას მყიდველი ფრთხილად დებს სუნის გამომცემ სოკოს და Yიდულობს იმ გოჭს, რომელიც პირველი მიირბენს სასუსნავთან.ასეთი კოჭი სამჯერ უფრო ძვირი ღირს ვიდრე(ჩვეულებრივი), მაგრამ რისკი ყოველთვის ამართლებს. ცოტაოდენი ვარჯიში და მესოკოვე სანადიროდ მიდის. გოჭი გვერძე მიყვება ხელში კალათა უჭირავს მხარზე კი სიმიდიანი ჩანთა კიდია. ღორი ტრიუფელს სწრაფად და უშეცდომოდ პოულობდ დინგს ჩაჰყოფს და მიწის თხრას დაიწყებს ტუ არა, საბელით გვერძე გამოქაჩავენ და სიმიდეს რამდენიმე მარცვალს დაუყრიან. სანამ ის ჭამით არის დაკავებული, პატრონი დანით ფრთიხალ ამოტხრის ნადავს. ზოგიერთი რისკს ერიდება და გოჭს ალიკაპსაც უკეტებს. იოტალიასი ტრიუფელს ძაღლის დახმარებით ეძებენ. ძAღლს ლეკვობიდან სოკოს განსხვავებულ სუნს აჩვევენ. მაგრამ ძაღლები ხო სოკოს არ ჭამენ, ამიტომ ისინი სოკოს გვერდიტ ყველის ნაჭერს ჩაფლავენ ხოლმე. ტრიუფელს ტუ იპოვნის თავის დაუყვედრებელ წილს ღებულობს. სოკოზე ნადირობა მისთვის-ყველზე ნადირობაა. ცნობილია რომ ევროფაში შავი ტრიუფელი XV საუკუნეში (აღმოაჩინეს). მანამდე , უძველესი დროიდან ცნობილი იყო მხოლოდ აფრიკული თეთრი ტრიუფელი, ნაკლებად არომატული მარამ ისეთივე გემრიელი , როგორც შავი. მდიდარი რომაელი მონათმფლობელები სოკოში მის წონა ოქროს იხდიდნენ- მართლაც, სასწორის პინაზე ერტ მხარეს ოქროს მონეტებს დებდბნენ მეორეზე სოკოს, ითვლებოდა რომ ეს სოკო ახალგაზრდობის ელექსირი იყო. ტრიუფელის რამდენიმე სახეობა არსებობას. ერთ-ერთი (ნაკლებად არმოატული,ვიდრე შავი) კარპატებში და კავკასიაშიც ყოფილა გავრცელბული. ხოლო რაც შეეხება თეთრს, რომელიც ყველაპრით კართოფილს წააგავს, მოსკოვის შემოგარეშიც იზრდება. ეს საკმაოდ გემრიელი სოკო დღეს თითქმის აღარავის ახსოვს, არადა, ვასილი პერკოვი თავის ერთ-ერთ პუბლიკაციაშ წერს: ძველ დროში თეთრი ტრიუFელი (ობჟორკას) სახელით მოსკოვში მასობრივად იყიდებოდა. ის ტროიცე-სერგეივის მონასტრის (ახლანდელ ზაგორსკი) შემოგარედიდან ჩამოქონდათ. თან იმდენად ძვირი ღირდა, რომ სოკოს ჩერდიოეთიტ მდებარე 20 სოფელი, , მის შეგროვებიტ ირჩენდა თავს ამ სოფელში თიტოეულ ოჯახს 2-3 ძაღლი ყავდა. რომელიც სოკოზე იყო (დაგესილი) ერტ დღეს ერთი მიყავდატ სანადიროთ მორე დეს - მეორე. სოკოს საძებნელად ყველა ძაღლი გამოდგებოდა , რადგან ამ სოკოს საკლამოდ მძაფრი სუნი აქვს და ძლიერი ყნოსვა მაინცდამაინც არ სჭირდებოდა, ამმიტომ ეზოს ძაღლებს ამჯოიბინებდნენ, ისინი ადვილი შესანახი იყვნენ. ძაღლს ნადირობას პირველ წელს ასწავლიდნენ. მეთოდიკა საკმაოდ მარტივი იყო: თავიდან ძაღლი ეძებდა მიწაში ჩამარხლ პურის ნაჭერს, შემდეგ პურთან ერთად ჩამარხულ სოკოს, შემდეგ მაკავდნენ მხოლოდ სოკოს ხოლო პურს თითოეული სოკოს ნახვის სემდეგ ჯილდოდ აძლევდნენ. ტყეში რამდენიმე გასვლა და ჭკვიანიო ძაღლი კარგად ხვდებოდა თუ რას მოითხოვდნენ მისგან. ნადირობის წინ ძაღლს არ აჭმევდნენ: შიუმ შილი- კარგი სტუმული იყო სოკოზე ნადირობისას. ძველ სამზარეულო წიგნებშI ტრიუფელის მომზადების მრავალნაირი მომზადების რეცეპტებია მოცემული. ვკითხულობ მატ და ამ სოკოს მიმართ პატივისცემის გრძნობა გიჩნდება- ის ყველგან დელიკატესად მოიხსენიება ამბობენ რომ ას რტაღაც სხვანაირი გამორჩეული გემო აქვს. ყველა( როკფორის) ღირსებებძე როცა საუბრობენ, ყოველთვის მის (პიკანტურ) გემოზე მიანიშნებდა. ალბათ, სწორედ ეს სიტყვაა ყველაზე ზედგამოჭრილი, როცა ტრიუფელზეა საუფარი. ეს ბიჭებო ამოვიღე ჟურნალ ნადირობიდან ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#21
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
ტრუფელის ქერქსაც კი არ ყრიან, ზეითუნის ზეთში ჩააგდებენ არომატისათვის, შემდეგ სალათებზე მოსასხმელად იყენებენ, თვითონ სოკოს სიფრიფანად დაჭრილს გაცხელებულ თეფშზე დებენ და ეგ არის.
|
|
|
![]()
პოსტი
#22
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,031 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
ძაღლით ტრუფელის ძებნა.
ესც ღორით ძებნა ნუ აქ ჩანს ისეთი ძაღლები რომ აქაც იშოვება ეგ ჯიშები .. და სოკოს პასი 200$ ამ პატარაში ![]() ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#23
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,217 რეგისტრ.: 20-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: თბილისი ![]() |
შალვა
ნაღდი ხარ და საერთოდ ვინც ნიყვი ერთხელ მაინც ნახა იმას ეგ აღარ უნდა შეეშალოს, არადა ტაფაზე მაგით ჩახოხბილი კეთდებააააააააააააააააა! აუუუუუუუუფ ![]() ![]() ![]() ჩემთვის ნიყვი სოკოთა მეფეა |
|
|
![]()
პოსტი
#24
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
რომელი სოკო უნდა??? მაგხელა რომელია მწყერი რომ დაიტიოს??? ისე ეგ იქნება თუ იქნება აი....დამახჩო ნერსყვმა.... ქამა აი წალკაში რომ იცის მინდორში აგვისტოს ბოლოს, ნიყვი. მჭადო ბოლო ვარიანტი. სააღოლ შალვა ეგ კი მაგარია, დორბლები მცვივა, მაგას რომ სულგუნიც დავამატოთ ნეტა როგორი იქნება? სოკო და სულგუნი ძალიან ასწორებს ცადე და გაგვიზიარე |
|
|
![]()
პოსტი
#25
|
|
![]() დიდოსტატი ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: კლუბის წევრი პოსტები: 11,247 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: თბილისი ![]() |
შალვა
მჭადა სოკოზე ისედაც ჭკუა მეკეტება(ყველა სოკოს მირჩევნია) ზედ კაი მწყერი ხო საერთოდ..... ![]() ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#26
|
|
![]() ნამდვილი მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 8,362 რეგისტრ.: 5-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
|
|
|
![]()
პოსტი
#27
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,830 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: poti ![]() |
ვიტო
კაცო ქამა და ნიყვი ერთდაიგივეა ნუ გამაგიჟე შენ ![]() ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#28
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
|
|
|
![]()
პოსტი
#29
|
|
![]() მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ადმინი პოსტები: 15,125 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: Tbilisi ![]() |
მოკლედ გავედით მე და ნუკრი MAX ლისისკენ, წესით მწყერზე სავარჯიშოთ.
![]() ჩვენ ჩვენი ძაღლებით ![]() ![]() მწყერი ვერ ვნახეთ, სამაგიეროდ ვნახეთ ესენი...... ![]() და სოკოები ![]() ზოგი შევაგროვეთ ![]() მაგალითად ქამა ![]() ზოგიც არ შევაგროვეთ ![]() წავედით სახლში და დავიწყე: ჯერ დავჭერი ხახვი, გავრეცხე სოკო და გამდნერ კარაქში ჩავუშვი [URL=http://www.radikal.ru] ![]() ყველაზე მარტივი ხერხით მომზადება ![]() დავაყაროთ ხახვი ![]() დავახუროთ თავი ![]() მოვაყაროთ მწვანილი და მარილი და სოკოც მზადაა ![]() ესე დამთავრდა ჩვენი მწყერზე გასვლა |
|
|
![]()
პოსტი
#30
|
|
![]() შურდულით მონადირე ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 464 რეგისტრ.: 16-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: Tbilisi ![]() |
ქამა მშვენიერია! ისე მაგათი შეწვაც რომ გეცადა საინტერესო იქნებოდა.....
|
|
|
![]()
პოსტი
#31
|
|
![]() ნამდვილი მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 7,706 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: თბილისი ![]() |
100% მეთოდი თუ იცით ვინმემ, შხამიანი სოკო როგორ უნდა გამოარჩიო? თუნდაც ქვაბში ჩაყრის ან მომზადების შემდეგ?
![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#32
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
|
|
|
![]()
პოსტი
#33
|
|
![]() ნამდვილი მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 8,362 რეგისტრ.: 5-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
ბესო
100% მეთოდი თუ იცით ვინმემ, შხამიანი სოკო როგორ უნდა გამოარჩიო? თუნდაც ქვაბში ჩაყრის ან მომზადების შემდეგ? მაგის იდენიფიკაციას ვერ გააკებ, ყველაფერი ტყუილია რასაც ამბობენ ვერცხლის კოვზზე დახახვზე, და კიდევ რაღაც სისულელეებზე, სოკო ძალიან საშიში რაღაცაა და ტუ არ იცი რას კრიფავ ჯობია არ შეეხო, სადღაც წავიკითხე გადარჩენის ამბავში რა ექსპერიმენტი შეიძლება ჩაატარო რომ ნაკლებათ გავნოს სოკომ, მერე გადავხედავ ჩემ წიგნებს და დავდებ.... |
|
|
![]()
პოსტი
#34
|
|
![]() ნამდვილი მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 7,706 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: თბილისი ![]() |
მდა... მოკლედ სოკოს ვინც კრეფს რუსულ "რულეტკას" თამაშობს "ზნაჩიტ" რა...
![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#35
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,830 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: poti ![]() |
ბესო
არარსებობს საქსრთველოში სოლო რომელსაც 2ჯერ მოხარშავ გადაუღვრი 2ვეჯერ წყალ და იმან მოგწამლოს,თუგინდა შხამიანიც იყოს ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#36
|
|
![]() ძაღლით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,176 რეგისტრ.: 18-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: ტიფლისი ![]() |
ნოსო
ერთი შენ თეთრი შხმა მოხარშე თუ გინდა 10-ჯერ და ათივეჯერ გამოუცვალე წყალი და მერე ჭამე და ნახავ თუ არ არის შხამიანი ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#37
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
ბესო არარსებობს საქსრთველოში სოლო რომელსაც 2ჯერ მოხარშავ გადაუღვრი 2ვეჯერ წყალ და იმან მოგწამლოს,თუგინდა შხამიანიც იყოს ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ნოსო რეებს წერ თუ ძმახარ ! ვინმემ რომ დაგიჯეროს და 100% გაფართხალდეს მერე რას შვები? მდა... მოკლედ სოკოს ვინც კრეფს რუსულ "რულეტკას" თამაშობს "ზნაჩიტ" რა... ![]() ვინც იცის იმას არც მოკრეფა არც ყიდვა არ ეშლება, თავიდან ნელნელა რომელიმე ერთი სახეობით უნდა დაიწყო, უნდა ცნობდე სოკოს ყველა სტადიაში, პატარა, საშუალო, დიდი, გადაბერებული, კარგი მასწავლებელი უცებ დაგამხეცებინებს. |
|
|
![]()
პოსტი
#38
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,830 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: poti ![]() |
შალვა
მე ეს რაჭაში მითხრეს ![]() ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#39
|
|
![]() მშვილდით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 691 რეგისტრ.: 10-June 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: თბილისი ![]() |
შალვა
თავიდან ნელნელა რომელიმე ერთი სახეობით უნდა დაიწყო, უნდა ცნობდე სოკოს ყველა სტადიაში, პატარა, საშუალო, დიდი, გადაბერებული, კარგი მასწავლებელი უცებ დაგამხეცებინებს. ასე ვაკეთებ სწორედაც. ჯერ-ჯერობით მხოლოდ ქამას ვკიდებ ხელს. შევისწავლე ცრუ ქამაც, ნამდვილი ქამას სტადიებიც ანუ როგორია პატარა, დიდი და რა ფერისაა. გამოდის სწორი გზით მივდივარ ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#40
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
|
|
|
![]()
პოსტი
#41
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
|
|
|
![]()
პოსტი
#42
|
|
![]() დიდოსტატი ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: კლუბის წევრი პოსტები: 11,247 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: თბილისი ![]() |
2 დღეა შენი რეცეპტით ვსარგებლობ..შენს მიერ ბოძებული სოკოთი... დავიარები გაბადრული და ბედნიერი...მაგარია....ძალიან.....
![]() ![]() ![]() უი... მგონი კიდე შემომრჩა..ეხლავე მოვიმარაგებ კომპთან და ჩავკლავ ბოლომდე... ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#43
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,658 რეგისტრ.: 27-July 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: Tbilisi/Georga ![]() |
კულინარიულ-გურმანული სალამი ყველას!
ისე მჭადა სოკო, რომელია, თხელ ფეხე ქულგისებური თავით ? ონტიკებს, რომ ე9ახიან ის ხომ არ არის? თუ ის არის - მაგარი გემრიელია... იფ-იფ |
|
|
![]()
პოსტი
#44
|
|
![]() ნამდვილი მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 8,362 რეგისტრ.: 5-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
919
მჭადოს ფორმის ახსნა ძალიან გამიჭირდება იმ მარტივი მიზეზის გამო რომ ყველა სიკო ძირითადად ერათმანეთს გავს, მაგრამ თხელ ფეხზე ნაღდად არ დგას... ის ვიცი რომ დიდი გურმანჯული თვისებებით არ გამოირჩევა მგრამ უმათ იჭმევა, ძალიან ხშირად მიჭამია ტყეში ნადირობის დროს, ზუსტად მგითი ფასდება პირადად ცემთვის, არფრის შემთხვევაში შიმშილს გიკლავს თორე ნერწყვი ნაღდად არ მომდის მაგ ჯიშზე, "დაჟე" იმას ვიტყოდი რომ ყველაზე უგემური სოკოათქო............. |
|
|
![]()
პოსტი
#45
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,658 რეგისტრ.: 27-July 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: Tbilisi/Georga ![]() |
ვიტო
მადლობა ვიტო. ისე სოკოებში ვერკვევი ცოტა ![]() დასხელებები რუსულად ვიცი უფრო, ნუ ქამა, ირემა 8ეთის, ხის ვიცი... რუსულად |
|
|
![]()
პოსტი
#46
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
მჭადოს გემოზე ვიტოს ვეთანხმები.... უბრალოდ ზამთრის მერე მასიურად ეგ შემოდის და სეზონს ხსნის თორემ მერე მიქლიო ,ქამა და ნიყვი რომ შემობძანდებიან მჭადო ვის ახსენდება!
|
|
|
![]()
პოსტი
#47
|
|
![]() შუბით მონადირე ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 116 რეგისტრ.: 14-July 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: თბილისი ![]() |
შალვა ვიტო წელს ჯერ ჯერობი არც რაჭაში და არც იმერეთში სოკო არ ყოფილა იმდენად ცოტა იყო ასე რომ ვერც კამაზებს (თუ სათამაშო არ იქნა) გაავსებდაით და არც თვალები აგიჭრელდებოდათ |
|
|
![]()
პოსტი
#48
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
ირაკლი21
წელს ნიყვი ნორმალურად იყო, აი ვარყაზე შეიძლება ითქვას რომ თითქმის ვერ შემოვიდა. |
|
|
![]()
პოსტი
#49
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,127 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
შალვა
ნიყვის ასაღებად ვიყავი საიმედოსკენ მუხნარებშიიიი, აუუუუუუ რა მაგარი შეგრძნება იყო როცა ნიყვი დავინახეეეე რააააააააააააა, მარა სოკოების მეფეა რააააა, მაგარი გემრიელი იყო ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#50
|
|
![]() EX მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 2,851 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: tbilisi ![]() |
ნიყვი რომ მაგარია ეს სადაო არ არის, მაგრამ წელს შავჩოხამ და ცხვარიომ დაგლიჯა არაფრით არ ჩამოუვარდებოდა ნიყვს!
|
|
|
![]()
პოსტი
#51
|
|
![]() ... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: კლუბის წევრი პოსტები: 1,267 რეგისტრ.: 10-August 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: თბილისი ![]() |
მიქლიოს მომზადების ერთი მარტივი რეცეპტი ვიცი.
გარეცხვას რაც შეეხება ეგ კარგად მოგეხსენებათ. შემდეგ ვწურავთ, ვყრით ქვაბში, ვასხავთ ერთ ჭიქა ღვინოს (200 გრამი სადღაც 1.5 კგ სოკოზე). მიწვის არ შეგეშინდეთ, სოკო იმდენ წვენს გაუშვებს. ფაქტიურად სოკოს ვხარშავთ ღვინოში. მოხარშვის შემდეგ ვაცლით წვენს და ქარაქ-აშიშხინებულ ტაფაზე ვყრით და ვწვავთ სანამ კარგად არ დაიბრაწება, არანაირი მწვანილი და ხახვი არ ჭირდება. მერე არაჟანთან ერთად შეგიძლიათ მიირთვათ ![]() აუუ მომშივდა ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#52
|
|
![]() მშვილდით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 520 რეგისტრ.: 4-December 09 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
არცერთი სოკო არაა სასიკვდილო
მჭამელის ასაკს მსოფხედველობას და შეჭმულის რაოდენობას გააჩნია ზოგი სოკო გაგვაძღობს ზოგი კინოში წაგვიყვანს Psilocybe semilanceata თუ გაგიგიათ აგვისტო-სექტემბერში იცის იმერეთისკენ ბალახებში იკრიფება იჭმება (უმად) და კინოც ირთვება ნახევარ საათში |
|
|
![]()
პოსტი
#53
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: კლუბის წევრი პოსტები: 1,604 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: kvareli_tbilisi ![]() |
(dila)adriano
საკმაოდ ბევრი სოკოა შხამიანი და შეცდომაში ნუ შეიყვანთ ხალხს ![]() ცოტა ხანში შესაბამის თემაში დავდებ შხამიან სოკოებზე ინფორმაციასაც. |
|
|
![]()
პოსტი
#54
|
|
![]() ადმინი გიყურებს შენ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: გლობალ-ადმინი პოსტები: 14,406 რეგისტრ.: 12-August 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: Tbilisi ![]() |
(dila)adriano
ჰალუცინოგენის მოძიება უფრო მარტივად შეიძლება, ლენცოფა ბევრად ხელმისაწვდომია და ყველაგნ ხარობს α-ამანიტინი ერთ-ერთი უსერიოზულესი "შხამია" |
|
|
![]()
პოსტი
#55
|
|
![]() მშვილდით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 520 რეგისტრ.: 4-December 09 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
კუდიგორელი
მართალი ბრძანდებით ზოგიერთი სოკო უსერიოზულეს შხამს შეიცავს მათ შორის amanita phalolloides ეს სოკო რომ ჭამო და გადარჩე ან ბუდდა უნდა იყო ანდა პროფესორი ალექსანდრე შულგინი ა.შ.შ.-ს უშიშროების პირდაპირი დვალებითა და ნებართვით ეს მეცნიერი წლების განმავლობაში იკვლევდა ჰალუციგენურ (საზოგადოდ შხამიან) სოკოებს იგი ლაბორატორიული მეთოდით სოკოსაგან გამოჰყოფდა მომწამვლელ ნივთიერებას შემდეგ ორალური ან ინტრავენური წესით შეყავდა ორგანიზმში (ზოგჯერ ეწეოდა კიდეც) მოკლედ რომ ვთქვათ საკუთარ თავზე ატარებდა ექსპერიმენტებს და აწარმოებდა დაკვირვებას იწყებდა მუდამ უმცირესი დოზით ხოლო შემდეგ შესაძლებლობისდა მიხედვით ზრდიდა მათ ყოველივე ეს საფუძვლად დაედო ალექსანდრ შულგინის სამეცნიერო-დოკუმენტურ მონოგრაფიას: "შხამები რომელიც მე შევიყვარე" წიგნის დასასრულს მეცნიერი აღნიშნავს რომ "არცერთი სოკო არაა სასიკვდილო" თუმცა ყოველივე ეს სულაც არ ნიშნავს რომ გავიდეთ ტყეში და პირველივე სოკო პირში ჩავიდოთ ![]() ![]() Davitus მაგ ცოფიან ლენას ისევ თოფიანი გენა მირჩევნია ბეთქილ პაპლაოკიანზე რომ არაფერი ვთქვა ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#56
|
|
![]() პოინტერით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 3,246 რეგისტრ.: 3-December 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: ქიზიყი–თბილისი ![]() |
გაიხარეთ რაა ნერწყვი მომადგა..
![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#57
|
|
![]() პოინტერით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 3,246 რეგისტრ.: 3-December 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: ქიზიყი–თბილისი ![]() |
ქამა ან კალმახა სოკო ერბოკვერცხით
მასალა: სოკო-600 გრამი ხახვი-100 გრამი დაჭრილი მწვანილი-2 სუფრის კოვზი ერბო-2 სუფრის კოვზი კვერცხი-3 ცალი მარილი-გემოვნების მიხედვით კარგად დარჩეული გარეცხილი სოკო დავჭრათ წვრილად და მოვხრაკოთ ერბოში ხახვთან ერთად. მოვაყაროთ მარილი. კარგად რომ მოიხრაკება, ჩავასხათ ათქვეფილი 3 კვერცხი და კიდევ ვადუღოთ 5 წუთის განმავლობაში. შემდეგ გადმოვიღოთ თეფშზე, ზემოდან მოვაყაროთ მწვანილი და მივირთვათ. ![]() ქამა სოკო მოხრაკული მასალა: ქამა სოკო-800 გრამი ხახვი-100 გრამი ერბო-3 ჩაის კოვზი ძმარი-1-2 სუფრის კოვზი ქინძი და მარილი-გემოვნების მიხედვით ქამა სოკო კარგად დავარჩიოთ, მოვაცილოთ ქოლგისქვეშა ფერფლი, დავჭრათ წვრილად, მოვხრაკოთ 3 ჩაის კოვზ ერბოში დაჭრილ ხახვთან ერთად. როდესაც სოკო მზად იქნება, მოვასხუროთ ცოტა ძმარი და მოვაყაროთ წვრილად დაჭრილი ქინძი. ![]() |
|
|
![]()
პოსტი
#58
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,031 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
შემწვარი კალმახა სოკო
-კალმახა სოკო -400-500 გრ -კვერცხი-2 ცალი -პურის ფქვილი-50 გრ -ორცხობილა "სუხარი"-40გრ -შავი პილპილი გემოვნებით -ასევე მარილი სოკოს ვხარშავთ 5 წუთი, შემდეგ დაიწრიტოს წყლიდან მარილი პილპილი გემოვნებით, ამოვავლოთ სოკო ფქვილში და ამოვავლოდ ათქვეფილ კვერცხში,შემდეგ დაფქულ "სუხარში" და შევწვათ 15 წუთის განმავლობაში.. |
|
|
![]()
პოსტი
#59
|
|
თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,021 რეგისტრ.: 8-March 10 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: ortachala ![]() |
ვინმეს შეგიძლიათ ამიხსნათ მოყვანის წესი ? ძალიან მჭირდება
|
|
|
![]()
პოსტი
#60
|
|
![]() მშვილდით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 834 რეგისტრ.: 18-October 11 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: თბილისი ![]() |
ვინმემ იქნებ დამეხმაროთ და ნიყვის კარგი მომზადების წესი მომწეროთ მადლობა წინასწარ ვისაც გესიამოვნებათ დამეწვიეთ
|
|
|
![]()
პოსტი
#61
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,018 რეგისტრ.: 25-December 12 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: თბილისი ![]() |
|
|
|
![]()
პოსტი
#62
|
|
ქვით მონადირე ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 11 რეგისტრ.: 15-April 13 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
|
|
|
![]()
პოსტი
#63
|
|
![]() ქვით მონადირე ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 53 რეგისტრ.: 29-February 16 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
მსუბუქი ვერსია | ახლა არის: 1st June 2025 - 15:22 |