ვეფხვის კაკალი, სატყუარები |
გამარჯობა, სტუმარო ( შესვლა | რეგისტრაცია )
|
ვეფხვის კაკალი, სატყუარები |
![]()
პოსტი
#1
|
|
![]() მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ადმინი პოსტები: 15,125 რეგისტრ.: 15-May 09 ნიკის ჩასმა ციტირება მდებარეობა: Tbilisi ![]() |
ამდენი ხანია ვკითხულობ ამ თემას. ვინმე ხომ არ იტყვის რა არის ეს ნეფხვის კაკალი???
![]() |
|
|
![]() |
![]()
პოსტი
#2
|
|
![]() თოფით მონადირე ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ჯგუფი: ფორუმის წევრი პოსტები: 1,204 რეგისტრ.: 17-August 09 ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
მე ვფიქრობ რომ უმჯობესია უშუალოდ კაკალი შევიძინოთ, ბოილი კარგია მაგრამ ძვირი ჯდება ეგ ამბავი, კაკალს დავფქვავ და ბოილებს მე თვითონ დავამზადებ, სასურველი ზომისას და შეფერილობისას, ყოველ შემთხვევაში ასე გაცილებით იაფი და უფრო მრავლაფეროვანი გამოვა. ამიტომ მე პირადად უშაულოდ კაკლის ყიდვას ვანიჭებ უპირატესობას.
ვეფხვის კაკალი არის სპეციალური მცენარის ნაყოფი. მცენარის დასეხელებაა Cyperus esculentus, რომლის ფესვებში არის ეს კაკლები, აგერ კიდევ უფრო ვრცელი ინფო History Zohary and Hopf consider this tuber "ranks among the oldest cultivated plants in Ancient Egypt." Although noting that "Chufa was no doubt an important food element in ancient Egypt during dynastic times, its cultivation in ancient times seems to have remained (totally or almost totally) an Egyptian specialty."[1] They were used to make cakes in ancient Egypt. Presently, they are cultivated mainly, at least for extended and common commercial purposes, in Spain, where they were introduced by Arabs, almost exclusively in the Valencia region. They are found extensively in California and were grown by the Paiute in Owens Valley. Tiger nuts are also grown in Ghana, Nigeria, Burkina Faso and Mali. Use as food The tubers are edible, with a slightly sweet, nutty flavour, compared to the more bitter tasting tuber of the related Cyperus rotundus (Purple Nutsedge). They are quite hard and are generally soaked in water before they can be eaten, thus making them much softer and giving them a better texture. They have various uses; in particular, they are used in Spain to make horchata. They are sometimes known by their Spanish name, "chufa". Tigernuts have excellent nutritional qualities with a fat composition similar to olives and a rich mineral content, especially phosphorus and potassium. The oil of the tuber was found to contain 18% saturated (palmitic acid and stearic acid) and 82% unsaturated (oleic acid and linoleic acid) fatty acids.[2] According to the Consejo Regulador de Chufa de Valencia (Regulating Council for Valencia's Tigernuts),[3] the nutritional composition/100 ml of a classical Horchata de Chufas, or Orxata de Xufes in Valencian language, is as follows: energy content around 66 kcal, proteins around 0.5 g, carbohydrates over 10 g with starch at least 1.9 g, fats at least 2 g. Even though too low in proteins and in fats, and too high in carbohydrates, to be considered equal to milk, Horchata de Chufas can be useful in somehow replacing milk in the diet of people intolerant to lactose. [edit] Use as oil Since the tubers contain 20-36% oil, C. esculentus has been suggested as potential oil crop for the production of biodiesel. [2] Use as fishing bait The boiled nuts are used in the UK as a bait for carp and have a high reputation for success. The nuts have to be prepared in a prescribed manner in order to prevent harm to the fish. The nuts are soaked in water for 24hrs and then boiled for 20 minutes or longer until fully expanded. Some anglers then leave the boiled nuts to ferment for 24-48 hrs which can enhance their effectiveness further. However, if the nuts are not properly prepared, it can be extremely toxic to the carp, killing the fish. This was thought to have been the cause of death of Benson, a very large and very famous carp. The 54 lb. fish was found floating dead in a fishing lake, a bag of unprepared tiger nuts laying nearby, empty, on the shore. However an examination of the fish by a taxidermist concluded that tiger nut poisoning was not, in the end, the cause of death.[4] მაგ კაკლის ბოილები საკმაოდ პოპულარულია, საქართველოშიც კი ![]() |
|
|
სტუმარი_triglit_* |
![]()
პოსტი
#3
|
სტუმარი ნიკის ჩასმა ციტირება ![]() |
[quote name='ნიკაP&A' date='Oct 29 2009, 17:37' post='41342']
მე ვფიქრობ რომ უმჯობესია უშუალოდ კაკალი შევიძინოთ, ბოილი კარგია მაგრამ ძვირი ჯდება ეგ ამბავი, კაკალს დავფქვავ და ბოილებს მე თვითონ დავამზადებ, სასურველი ზომისას და შეფერილობისას, ყოველ შემთხვევაში ასე გაცილებით იაფი და უფრო მრავლაფეროვანი გამოვა. ამიტომ მე პირადად უშაულოდ კაკლის ყიდვას ვანიჭებ უპირატესობას. ვეფხვის კაკალი არის სპეციალური მცენარის ნაყოფი. მცენარის დასეხელებაა Cyperus esculentus, რომლის ფესვებში არის ეს კაკლები, აგერ კიდევ უფრო ვრცელი ინფო ოდნავ შესწორებას შევიტან, ეგ არ არის ნაყოფი, უბრალოდ ბოლქვია და ეგ "ვეფხვის თხილი", იგივე ჩუფა - საქართველოშიც მოდის სადღაც. მე მინახავს მისი მიწის ზედა ნაწილი მაგრამ სამწუხაროდ ვერ ვიხსენებ სად. რუსეთუ რომ რუსეთია, მხოლოდ ვოლგისპირეტში, მანდაც კი მოდის ეგ "თხილი". |
|
|
![]() ![]() |
მსუბუქი ვერსია | ახლა არის: 24th May 2025 - 04:50 |